مصرف ادویه جات نقش مهمی در خوش عطر و طعم کردن غذاها و جایگاه ویژه ای در طب سنتی دارند و در این میان زردچوبه گل سر سبد ادویه ها است که تقریبا در هر آشپزخانه ای یافت می شود.زردچوبه که به نام ادویه طلایی نیز شناخته شده به ویژه در غذاهای ایرانی از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و چندین قرن است از آن در طب سنتی هندی یا آیورودا استفاده می شود.
بیشتر خواص موجود در زردچوبه به کورکومین موجود در آن بر می گردد، ترکیب قوی و پر خاصیتی که به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی اش مشهور شده و مکمل های آن در بازار عرضه می شوند.
در این مقاله از مجله اینترنتی ماهتوتا قصد داریم درباره خواص زردچوبه برای لاغری صحبت کنیم و ببینیم آیا این ادویه محبوب و همه فن حریف واقعا به لاغری کمک می کند یا خیر. با ما همراه باشید.
خواص زردچوبه برای لاغری
کورکومین موجود در زردچوبه به سرکوب نشانگرهای التهابی خاصی که در چاقی نقش دارند کمک می کند، این نشانگرها به طور معمول در افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند بالا می رود.
به طور کلی تاثیر زردچوبه در کاهش وزن به خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی کوکورمین موجود در آن بر می گردد، از جمله فواید احتمالی کورکومین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش و کنترل وزن
- کاهش رشد بافت چربی ها
- افزایش حساسیت به هورمون انسولین
- کاهش شاخص توده بدنی، سایز دور کمر و لگن
- افزایش سطح آدیپونکیتن (هورمونی که به تنظیم سوخت و ساز بدن کمک می کند)
ناگفته نماند برای جذب بهتر کورکومین می توان از ترکیب پیپرین استفاده کرد، این ترکیب در فلفل سیاه یافت می شود و ممکن است جذب کورکومین را تا حدود 2000 درصد افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: علت دیده شدن ماه در طول روز چیست؟
نکته: زردچوبه علاوه بر کاهش احتمالی وزن دارای خواص بسیار زیاد دیگری نیز می باشد و خطر ابتلا به مشکلات مغزی و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
عوارض جانبی زردچوبه
به نظر می رسد زردچوبه و کورکومین به طور کلی برای سلامتی بی خطر می باشند. پژوهش های کوتاه مدت نشان داده مصرف حداکثر 8 گرم کورکومین در روز خطر کمی برای سلامتی دارد اما نیاز است این مسئله در طولانی مدت نیز بررسی شود.
مصرف بیش از حد زردچوبه می تواند عوارض جانبی زیر را به دنبال داشته باشد:
- واکنش های آلرژیک
- تهوع
- استفراغ
- درد معده
- یبوست
- جوش های پوستی
- اسهال
توصیه می شود افرادی که دچار بیماری ها یا مشکلات زیر هستند از مصرف مکمل های زردچوبه اجتناب کنند:
- اختلالات خونریزی: زردچوبه ممکن است مانع لخته شدن خون شود که در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی مشکل ایجاد می کند
- دیابت: این مکمل ها ممکن است با داروهای دیابت تداخل داشته باشند و باعث افت شدید قند خون شوند
- کمبود آهن: زردچوبه ممکن است مانع جذب آهن در بدن شود
- سنگ کلیه: زردچوبه دارای اگزالات فراوان است، اگزالات ترکیباتی هستند که به کلسیم متصل شده و در تشکیل سنگ کلیه نقش دارند
- زنان باردار و شیرده: اطلاعات کافی درباره ایمن بودن این مکمل ها در زنان باردار و شیرده وجود ندارد، توصیه می شود این گروه از مصرف زردچوبه اجتناب کنند
- افرادی که داروهای خاص مصرف می کنند: کورکومین ممکن است با بسیاری از داروها از جمله داروهای ضد انعقاد خون، آنتی بیوتیک ها، داروهای قلبی عروقی، آنتی هیستامین ها و داروهای شیمی درمانی تداخل داشته باشند
توجه: برخی محصولات زردچوبه ممکن است حاوی مواد پر کننده ای باشند که روی برچسب نامی از آن ها برده نشده است، بنابراین حتما از مکمل هایی استفاده کنید که توسط سازمان معتبر یا افراد مورد اطمینان تایید شده باشند.
زردچوبه
نکته مهم: قبل از مصرف هر گونه مکمل از جمله مکمل های زردچوبه یا کورکومین حتما با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با خواص میوه کوپواکو که قبلا نمی دانستید
نحوه استفاده از زردچوبه
زردچوبه به فرم های مختلف در بازار عرضه می شود و رایج ترین روش استفاده از آن به صورت پودر ادویه در آشپزی می باشد.
از زردچوبه می توان در نوشیدنی های مطبوعی همچون چای زنجبیل و زردچوبه و همچنین معجون شیر طلایی که از ترکیب شیر، زردچوبه، زنجبیل، فلفل سیاه و پودر دارچین روی حرارت تهیه می شود استفاده کرد.
در غذاهای هندی معمولا از زردچوبه به همراه فلفل سیاه و ترکیبات دیگری همچون عسل، زنجبیل، روغن زیتون و روغن نارگیل داخل چای استفاده می کنند.
تحقیقات علمی نشان داده فواید زردچوبه تنها در دوزهای بالاتر مثلا زمانی که از عصاره زردچوبه یا مکمل های کورکومین استفاده می شود دیده شده است. ناگفته نماند ادویه زردچوبه حاوی 2 تا 8 درصد کورکومین است در حالی که تا 95 درصد عصاره زردچوبه را کورکومین تشکیل داده است.
لاغری
برای جذب بهتر کورکومین در بدن بهتر است از مکمل هایی استفاده کنید که حاوی فلفل سیاه نیز می باشند.
دوز مصرف مکمل های زردچوبه
اگرچه دوز مصرف دقیق مکمل های زردچوبه ذکر نشده اما بیشتر تحقیقات نشان داده مصرف 500 تا 2000 میلی گرم عصاره زردچوبه در روز برای بهره بردن از فواید زردچوبه کافی است.
کاهش وزن
مصرف دوزهای بالا بیش از 2 تا 3 ماه در یک زمان توصیه نمی شود زیرا تحقیقاتی روی تاثیر و عوارض جانبی این ماده در طولانی مدت انجام نشده است.
منبع » healthline
خانه » سلامت » طب سنتی و مکمل